Plinius

mandag, desember 5, 2011

P 185/11: Bøyg og butikk

Filed under: debatt — plinius @ 1:42 pm

Vi kan overskride etablerte praksiser på to måter: ved å tenke annerledes og ved å handle annerledes.

Georg Johannesen (1931-2005) kan illustrere den overskridende tanke. Han skrev glitrende essays og aforismer.  Om den norske tenkemåten (1975) ble kåret til etterkrigstidas viktigste norske sakprosautgivelse. Han var anerkjent som en av Norges beste lyrikere. Han ble professor i norsk.  Det er en fryd å lese ham.  – Essayet handler alltid om essayisten og leseren, dvs. om samtalens vilkår.

Han var suveren som kritiker av den norske habitus. Men han kjempet, som Ibsen, mot Bøygen.  Ordene prellet av som vann på gåsa. – Dersom man blir voksen i Norge, har man ikke mange å snakke med.

Saras Sarasvathy kan illustrere den overskridende handling. Sarasvathy er amerikansk professor i entreprenørskap. Hun kom til USA fra India som ung og fattig student, med stipend fra Tata Foundation. Hun holdt et engasjert foredrag på Bislett siste fredag. Det hun sa til oss, var omtrent det samme om hun sier i dette foredraget (velg selv om du vil lytte eller lese).

Tenk virkning

I en stor empirisk studie fant Sarasvathy at entreprenørenes praktiske tenkemåte bryter med den «kasuale» tankegangen som preger forvaltningsbyråkratier. Forvalterne vil først og fremst kontrollere det som skjer – ved å utrede, forutsi, planlegge, overvåke og rapportere. Entreprenørene hater å predikere. De starter med det de har og griper de muligheter som byr seg.

I stedet for å studere årsaker (kausalsammenhenger) ser de på virkninger (effekter). Derfor snakker hun om effectuation:

  • Effectuation is a logic used by expert entrepreneurs to solve problems in highly uncertain market environments.
  • Entrepreneurs can learn to think and act effectually, thereby increasing their ability to create successful ventures.

http://www.effectuation.org/

Georg og Saras

Georg Johannesen sier: kom deg ut av den verbale tåka. Den lammer all reell diskusjon om viktige spørsmål. Saras Sarasvathy sier: tenk slik entreprenører tenker – og prøv ut dine ideer på markedet. GJ hamrer løs på Bøygen.  SS starter butikk.

Jeg liker begge, men når det gjelder endring, tror jeg nok mer på praktisk handling enn på sterke argumenter. De færreste lar seg overbevise av diskusjoner hvis deres egne interesser blir berørt. Et språk er en livsform (Wittgenstein). Det er lettere å trekke seg fra samtalen enn å skifte habitus.

Vitenskapen er et delvis unntak, men det skyldes at institusjonen tvinger forskerne til å forsvare sine standpunkter.

Habermas knyttes gjerne til kritisk teori. Men han er også en utadvendt intellektuell – og har i tillegg gjort et stort arbeid med å inkorporere den amerikanske pragmatismen (Peirce, Dewey, Rorty) i sin egen forståelse av verden. Sarasvathy utstråler en praktisk livsholdning – og hadde i sin tid Herbert Simon som Ph.D.-veileder.

Ressurser

Plinius

VEDLEGG

Saras Sarasvathy

In addition to a master’s degree in industrial administration, Saras received her PhD in information systems from Carnegie Mellon University. Her thesis on entrepreneurial expertise was supervised by Herbert Simon, 1978 Nobel Laureate in Economics. Before joining Darden, she was on the faculty of University of Washington and University of Maryland. And before that, she was part of the founding team in five entrepreneurial ventures.

Georg Johannesen

  • Fra middelalderens og ortodoksiens Danmark-Norge kom Holberg som ung i brå kontakt med sin tids sosialt og litterært sett mest progressive land: England og Frankrike.
  • Vi står på lignende måte foran et forsinket møte med klassisismen i moderne vitenskapelige tekster.
  • I dag går det kanskje an å si at enhver novelle- eller diktsamling lever i kraft av sin innebygde aforisme- eller essaysamling.
  • Holbergs essays står i et speilvendt forhold til en seinborgerlig offentlighet, han er paradoksalt nok aktuell i samme grad som han er tungt tilgjengelig.
  • Holberg var klassisist dvs. imitator av overbevisning. Å skrive ut fra forbildet var for Holberg verken feil eller fusk.
  • I den forstand er enhver vitenskapsmann fortsatt klassisist – som enhver elev av en skole eller tankeretning.

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.