Plinius

torsdag, februar 26, 2009

P 27/09: Store Norske på åpent hav

Filed under: bibliotek 2.0 — plinius @ 12:58 am

stormKunnskapsforlaget og Store Norske Leksikon har tatt et stort og dristig skritt ut i en ny og stormfull verden.

Tradisjonelle leksika lages under streng redaksjonell kontroll. Når selve produksjonen åpnes for deltakere utenfra, settes helt nye sosiale prosesser  i gang.

Verdenshavet

De gamle leksika beveget seg langsommelig avgårde – som lektere på de mange kanalene som fortsatt krysser Europa. Det nye SNL  har forlatt de trygge kanalene og satt kursen ut mot det åpne hav. Her kan mye overraskende skje.

Wikipedia startet som et redigert leksikon, men fikk ikke vind i seilene før det åpnet for full brukermedvirkning. I løpet av noen få år har Wikipedia utviklet en lang rekke verktøy, regler og retningslinjer for å klare seg ute på verdenshavet. Nå må SNL følge etter.

Det har allerede begynt å blåse. Jens Stoltenberg har bidratt med en lang artikkel om vaksinering – som overhodet ikke passer med leksikonets stil og tone. Jens brukte anledningen til å holde en liten politisk tale. Den var sympatisk nok – men han hadde neppe tenkt på at dette skulle inn i et leksikon. Wikipedias grunnleggende krav til  Neutral Point of View (NPOV) ble ikke ivaretatt.

Men hvem føler seg kallet til å språkvaske statsministerens åpningsartikkel?

Hvor mange kilometer?

Artikkelen om Jehovas vitner – et krevende tema – har fått en kommentar. Niels Peter – som åpenbart har god greie på dette kirkesamfunnt –

foreslår å endre setningen om at JV mener Jehova er Guds korrekte navn. Dette er en misforståelse: JV mener ikke nødvendigvis at denne uttalen er korrekt, men mener det er riktig å bruke en innarbeidet form av navnet fremfor å erstatte det med Herren el.l.

Dette høres riktig ut – straight from the lion’s mouth – og viser verdien av å slippe «legfolk» til.

Den australske elva Darling er 2720 kilometer lang ifølge SNL  – og 1472 km ifølge Wikipedia (eller 2844 km hvis den lengste bielven også tas med). Britannica Online sier 2739 kilometer.

Kontroll og konstruksjon

Jerngrepet åpnes – og kunnskapens sosialt konstruerte karakter blir langt mer synlig.

I neste omgang, tenker Plinius, må dette virke tilbake på hele bildet av kunnskap som noe fastlagt – og på forestillingen om de autoritative eksperter. Fagfolkene selv vet svært så godt at fagfelt er samtalearenaer – ikke samlinger av fakta.

Det digitale mediet gjør det mulig å observere kunnskapsproduksjonen og konsensusdannelsen dag for dag – in statu nascendi. Wikipedia var pioneren. Nå følger SNL godt opp.

Dette blir en spennende seilas.

Ressurser

1 kommentar »

  1. Godt poeng – at det synliggjør hvordan kunnskap ikke er fastlagt. Det blir interessant å følge med.

    Kommentar av Jill Walker Rettberg — fredag, februar 27, 2009 @ 1:40 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: