Plinius

tirsdag, januar 26, 2010

P 21/10: Når folket tar feil

Filed under: debatt — plinius @ 10:50 am

Når folket tar feil, må Staten gripe inn.

Bildet: Ingelin Røssland

Norge må ha et nasjonalleksikon. Hvis ikke, vil fryktelige ting skje.

– eit livskraftig digitalt nasjonalleksikon – sier Kulturdepartementet – er eit viktig instrument for å sikra norsk språk som formidlingsspråk for fagfolk, fagforfattarar, skuleelevar og studentar.

Staten skriver dette på nynorsk. Det gjelder å sikra norsk språk som formidlingsspråk.

Austevoll

I praksis blir dette bokmål. Riktignok har SNL åpnet for artikler på nynorsk. Men noen stor og prinsippiell satsing kan det ikke være. Artiklene om Aasen, Garborg, Vesaas og nynorsk er på bokmål. Foreløpig har ikke SNL bedt om penger til en nynorskutgave – selv om wikipedianerne har vært så frekke å lage et eget Wikipedia på nynorsk – med over femti tusen artikler ved årsskiftet.

Rett skal være rett: artikkelen om Austevoll er på nynorsk. Den står oppført med Geir Thorsnæs som forfatter og Helge Andre Njåstad – ordføreren i kommunen – som faglig ansvarlig for alle artikler i fagkategorien Austevoll (Hordalands geografi).

På lanseringen av SNL [referert av Eirik Newth] sa Njåstad at han fikk mail fra redaksjonen om å være fagansvarlig. Han – leste seg opp på Austevoll-artikkelen, og oppdaget at det var mye utdaterte opplysninger. Legger ikke bare til nytt materiale, men skriver også om til nynorsk.

– Eg lurer på kva for skriftspråk som er vald? står det i en kommentar til artikkelen.  For dette var ein underleg blanding av nynorsk og bokmål.

Det skal ikke være lett.

Konkurranse

Vi er ikke i Kina, så Wikipedia kan ikke forbys. Men når markedet svikter, må Staten i hvert fall sørge for at SNL kan konkurrere med Wikipedia. Kulturdepartementet har undersøkt nettet nøye og oppdaget at kvaliteten varierer.

På Internett finst rett nok eit vell av informasjon om det meste, men all slik informasjon er ikkje nødvendigvis det same som redigert informasjon. Det som finst på nettet, er kvalitetssikra i ulik grad.

Slike problemer har ikke et godt norsk leksikon. 😉

Difor treng vi også i dag og for framtida nasjonale kunnskapsbasar som er kvalitetssikra på ein måte som gjer at vi kan stola meir på den informasjonen som der finst.

«Vi treng», sier departementet. Det tenker neppe på de statsansatte. Det er folket som trenger SNL. De har bare ikke oppdaget det ennå. Selv bibliotekarene viser oftere til Wikipedia enn til SNL.

Alle gode ting er fire

  • Papirleksikonet fungerte ikke
  • Betalingsleksikon på nett fungerte ikke
  • Reklamefinansiert leksikon på nett fungerte ikke

Ved å subsidiere SNL med sju-åtte millioner i året, mener Kunnskapsforlaget, skal Staten holde skuta flytende i fem år, inntil folket og annonsørene kommer tilbake.

Det er både sikkert og visst …

Ressurser

Plinius

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: