Plinius

onsdag, januar 28, 2009

P 17/09: Konferanse 2.0

Filed under: Uncategorized — plinius @ 4:36 pm

douro-bridgeJeg sitter sammen med to hundre bibliotekstudenter og et femtitalls lærere i et stort og dunkelt auditorium i Porto.

De lytter og lytter og lytter til foredragsholdere som snakker og snakker og snakker.  Alle bruker PowerPoint. Men det er ingen dialog, ingen bevegelse, ingen kroppslig energi. Ett hode snakker til 250 hoder. Det mørke rommet er søvndyssende.

Innlederne er kompetente nok – det er ikke det. Men vi som har vent oss til nettets samtalerytmer –  og kontinuerlig tilgang til verden rundt – opplever plenumsforedraget som en arkaisk arbeidsform.

Vi trenger ikke lenger sitte i store grupper for å overlevere informasjon til hverandre.

Heldigvis har vi fått adgang til det trådløse nettet. ASUS-en gir meg fire-fem timers arbeidstid før neste opplading. Alle som har med sine maskiner, kan lytte med ett øre – og delta i det virkelige (virtuelle) liv med resten av hodet og kroppen.

En ny middelalder

Menneskene i middelalderen visste ikke at de levde i middelalderen.

De levde i nåtida. Årene mellom Romerrikets fall på den ene siden – og og renessansen, reformasjonen og de store oppdagelser på den andre, ble først synlige som middelalder i lys av nytida.

Overgangen fra industri- til kunnskapssamfunn har samme karakter. Gutenberg har hatt fem hundre gode år. Nå overtar nettet.

Det er lett å tidfeste skillet. Nettets første fase – som vi nå kaller en-null – var industrikulturens svanesang.

I 1995 snakket ingen om 1.0 …

Det vi kaller to-null er kunnskapssamfunnets  første fanfare.

Konferansearrangører verden over strever med overgangen. De kan, som BOBCATSSS, lage spennende og innovative nettsteder. Møteformene er langt mer konservative.

Amerikanerne eksperimenterer, Men de fleste arrangører er svært forsiktige. Ingen får kritikk for å følge de gamle mønstrene – selv om flertallet ønsker nye og mer levende konferanseformer.

Ressurser

2 kommentarer »

  1. Spennande tankar. Og som du seier: Få vågar ta det første steget mot ei meir spennande formidling og dialog. Eigentleg er det mykje bortkasta tid.

    Kommentar av Alt godt — torsdag, januar 29, 2009 @ 1:27 am

  2. […] Konferanse 2.0 […]

    Tilbakeping av P 19/09: Kan ABM-utvikling vise vei? « Plinius — lørdag, januar 31, 2009 @ 11:15 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Blogg på WordPress.com.