Plinius

fredag, april 1, 2011

P 53/11: Protest mot «Årets bibliotek»

Filed under: smil — plinius @ 6:27 am

Papirboka er truet.

Nå begynner også det gode samarbeidet mellom forfattere og bibliotekarer  å slå sprekker. De to store forfatterforeningene mener at årets prisvinner, Buskerud Fylkesbibliotek, slett ikke fortjener denne utmerkelsen.

I et åpent brev til Norsk bibliotekforening skriver lederne for de to foreningene blant annet:

Vi reagerer med sorg og skuffelse på at Norsk bibliotekforening har utpekt Buskerud Fylkesbibliotek som Årets bibliotek.

De ansatte ved dette biblioteket har først og fremst markert seg som motstandere av boka – vårt aller viktigste medium. Nettet og lesebrettene kan undergrave hele den norske skriftkulturen. Nå må vi  slå ring om boka og det norske språket.

Gjennom blogger, bilder og video sprer Buskerud Fylkesbibliotek en forståelse av papirboka som gammeldags, avlegs og unødvendig. De latterliggjør tidligere tiders bøker, uten å ta hensyn til hvor mye glede generasjonene før oss har hatt av verker som Sitrende sommer.

Buskerudgeriljaen reduserer bokas betydning i norske bibliotek. De bruker selvsagt nettet for å spre sitt budskap. Deres siste påfunn er å utgi en egen kasseringshåndbok på norsk. Det er betegnende at originalen er utgitt i Texas.

Bibliotekvederlaget bestemmes av antall bøker som står i hyllene.  Når samlingene reduseres, blir også forfatterne rammet. I stedet for å forsvare vår kulturelle arv, undergraver Drammen både boka og forfatternes økonomi.

Vi går ut fra at det er umulig å trekke prisen tilbake, men vi vil så sterkt vi kan anmode NBF om å finne en verdig kandidat i 2012.

NBF svarer

I et tilsvar skriver NBFs leder, Svein Arne Tinnesand, at han er forbauset. – Vi er vant til ulike oppfatninger om Nobels fredspris, står det i pressemeldingen, men det er første gang jeg har opplevd at en bibliotekpris har blitt angrepet.

Du kan lese hele svaret fra NBF her.

Ressurser

3 kommentarer »

  1. Det var et dristig – på grensen til uansvarlig, vil noen hevde – valg av NBF.

    Jeg ser at det nå, på bakgrunn av denne Plinius-posten, allerede er opprettet en Anonym Facebook-side, tydeligvis i regi av forlagsbransjen, som krever at NBF trekker prisen. Her brygger det opp til århundrets diskusjon. Føler med NBF i denne tunge stunden.

    Kanskje fakkeltog i kveld er tingen?

    Kommentar av Odd Letnes — fredag, april 1, 2011 @ 9:08 am

  2. Eller kanskje også er det 1. april? 🙂

    Kommentar av Heidi — fredag, april 1, 2011 @ 9:35 am

  3. […] P 53/11: Protest mot “Årets bibliotek” – 320. Første april …. “Klassikere” (eldre poster) […]

    Tilbakeping av P 188/11: Populære sider i 2011 « Plinius — søndag, januar 1, 2012 @ 8:48 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Blogg på WordPress.com.