Plinius

fredag, november 16, 2007

P 273/07: Brann hos naboen

Filed under: utdanning — plinius @ 1:08 am

fire.jpgNår det brenner hos naboen, bør vi hjelpe med å slukke.

Nå brenner det hos lærerne. Kampen om elæringsmodeller har begynt – og vil sikkert fortsette i flere år. Dette er en konflikt bibliotek-Norge bør engasjere seg i.

Bibliotekenes nærmeste nabo er ikke kultur-, men læringsinstitusjonene. Museumsreformen er sikkert viktig for museene, men har minimal betydning for bibliotekene. De store endringene i utdanningssektoren, derimot, griper direkte inn i bibliotekenes virksomhet.

De lukkede undervisningsrommene åpner seg mot nettets frie flyt av læringsressurser. De må kartlegges, vurderes, organiseres og tilrettelegges for pedagogisk bruk – en typisk oppgave for bibliotekfaget, tenker Plinius.

Amatørbibliotekarer

Men hittil har hverken pedagogene eller bibliotekarene sett den pedagogiske kunnskapsorganiseringen som en bibliotekarisk oppgave. I et bibliotekfaglig perspektiv er de fleste norske elæringsnettsteder laget av velmenende amatører.

Datafolkene som utvikler programvaren, og pedagogene som leverer innholdet, er rett og slett ikke klar over at organisering av større databaser krever en type kompetanse de selv mangler. De vet ikke at metoder som funker i små og oversiktlige sammenhenger, bryter sammen når antall elementer – poster, innførsler, ressurser – øker.

Et hjem med fem hundre bøker trenger ingen katalog. En høyskole med fem hundre tusen bøker er fortapt uten avanserte gjenfinningssystemer. En verdensvev med mange milliarder dokumenter krever atter nye metoder.

Pedagogiske roller

Skoleverk og høyere utdanning er store og viktige samfunnssektorer. Uten læring stopper Norge – om ti eller femten år. For de fleste politikere framstår kulturformidling som konsum – men læring mer og mer oppfattes som en investering i framtidig produksjon.

Derfor er det lett å argumentere for fag- og skolebibliotek som produktive institusjoner. SkolebibliotekLøftet er en legitim del av Kunnskapsløftet. Folkebibliotekarene vakler derimot ole-brummende mellom kunnskap og kultur. Mange foretrekker rollen som kulturformidler. Den pedagogiske bibliotekarrollen er tyngre og mer krevende. KORG må forenes med læringsforståelse.

Men det er – for å si det brutalt – her penger og vekstmuligheter finnes.

Kontakt med pedagoger

De fleste bibliotekarer som søker kontakt med undervisningsmiljøene, klager over mangel på interesse fra lærernes side. Undervisningskollektivet er seg selv nok. Biblioteket defineres ut av pedagogisk planlegging og debatt.

Elæringsdebatten åpner imidlertid nye muligheter for å utvikle politiske allianser og praktiske fellesskap med de engasjerte digitale læringsaktørene. Jeg har nevnt de spennende fagmiljøene som jobber med Nasjonal Digital Læringsarena (NDLA).

Men undervisningssektoren er gigantisk – og jeg tror bibliotekfolket nå har mange muligheter til å delta – både lokalt, nasjonal og globalt. Et godt sted å begynne er elæringsbloggene. Der plandokumentene svøper verden i svada og ulltepper,viser bloggene den opplevde, usensurerte virkeligheten.

Bloggene speiler lærernes daglige arbeid med elever og studenter, det vedvarende slitet med egen kompetanseutvikling- – og ikke minst frustrasjonen over de intrikate politiske manøvrene som er nødvendige for å få til noe nytt innenfor vårt trauste pedagogiske establishment. Men bloggene rapporterer også om gjennombrudd, gleder og jublende seire.

Life as usual, med andre ord.

Hittil har jeg bare streifet innom de pedagogiske bloggene fra tid til annen – men nå er nok tida kommet til å følge bedre med. Elæring og digitale bibliotek konvergerer raskt. Jon Hoems spennende fagblogg (JonblOGG) har jeg imidlertid lært mye av – og likeledes eStandardbloggen til min gode HiO-kollega Tore Hoel. eStandardprosjektet ble avsluttet for et år siden, men bloggen lever videre.

Hverken Jon eller Tore jobber i skolen. Det gjør imidlertid Leif Harboe – Norsklærer med digitalt grensesnitt – og Jan-Arve Overland – med JaO’s blogg.

Medielærer Albertine Aaberge på Sogndal VGS skriver Alb*Aab. Ellers er jo Jill Walker ved Universitetet i Bergen og Torill Mortensen ved Høgskolen i Volda (men akkurat nå i Umeå) blant mine faste favoritter … eller uformelle lærere i humanistisk informatikk …

Hi, there!

Ressurser

Eksterne

Interne

1 kommentar »

  1. […] Brann hos naboen […]

    Tilbakeping av P 4/07: Slankekur for skolebibliotek « Plinius — onsdag, januar 16, 2008 @ 10:51 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: