Plinius

lørdag, april 21, 2007

P 101/07: Rapport fra grasrota

Filed under: bibliotek 2.0, debatt, framtid — plinius @ 8:23 am

gras.jpgDatateknologien er åpenbart ute av kontroll.

Verken regjeringen eller Næringsdepartementet, ABM-utvikling eller Utdanningsdirektoratet, Gyldendal eller Biblioteksentralen er i stand til å styre det som skjer.

Innovasjonene hagler inn over de stakkars samfunnsaktørene. Lederne må late som om de har et fast grep på utviklingen. Men det er lett å se at framtida er like usikker for dem som for folk flest.

Vi raser inn i den bengalske jungel – på ryggen av en tiger. Hvor vi til slutt havner, er det ingen som vet. Det ymtes om en Hodeskalletrone langt der inne. Vi må holde oss i bevegelse – det er det viktigste. Dette er Terra incognita.

Den store revolusjonen er overgangen fra industri til kunnskap. Den lille revolusjonen er overgangen fra web 1.0 til web 2.0. Den bitte lille revolusjonen – den som hovedsaklig angår oss – er overgangen fra det frittstående, avgrensede, innadrettede bibliotek 1.0 til det sammenfiltrede, grenseløse, utadrettede bibliotek 2.0.

Topp og bånn – hånd i hånd

I kunnskapsfeltet krever dyp og rask innovasjon en allianse mellom grasrot og ledelse – både i samfunnet som helhet og innenfor hver enkelt virksomhet.

Radikale faglige endringer – som det her dreier seg om – møter selvsagt innbitt motstand. Det er vanligvis den midlere ledelsen, de som vant sine posisjoner i forrige utviklingsfase, som har mest å tape ved dyp forandring.

Dersom fagets regler endres, må de enten foreta en krevende personlig oppdatering – eller miste faglig autoritet. All faglighet går gradvis ut på dato når selve praksisfeltet forandrer karakter.

Toppfolkene har ikke dette problemet. Toppledere er sosiale entreprenører. De arbeider med mennesker, ikke med fag – og kan hyre inn den fagkunnskapen de har behov for. Under normale forhold benytter de det etablerte faglige apparatet – fagbyråkratiet – til å gjennomføre sine og styrets beslutninger.

Men de kan ikke bruke byråkratiet til å snu byråkratiet på hodet. Skal de få til dyp innovasjon, må de alliere seg med kreftene som ønsker, praktiserer og utvikler nyvinninger på grunnplanet. Når Kunnskapsdepartementet støtter Nasjonal digital læringsarena og ABM-utvikling støtter Digital & sosial-konferansene, er det slike allianser som ligger bak.

I den offentlige debatt er lyskasterne helst rettet mot de sentrale aktørene. Graset gror i det stille – uten pressekonferanser og pompøse dokumenter. Lysforholdene gir et feilaktig bilde av drivkreftene. Kampen om det nye står på grasrota. Her skjer det mye – utenfor den bengalske belysning.

Kamikazepilotene

– Innovation is one percent inspiration and 99% transpiration. Det er på grunnplanet arbeidet foregår. Det toppledelsen – i beste fall – kan bidra med, er å legge til rette for at de som gjør jobben får levelige vilkår.

Be gjerne om entusiaster, sier jeg ofte, men ikke om ildsjeler. De som ønsker seg ildsjeler, ber egentlig om kolleger som skal drive et faglig krevende utviklingsarbeid og bekjempe tregheten i en motvillig organisasjon på samme tid. De vil helst sitte på gjerdet inntil plenen har vokst seg fin og grønn. Og går noe skeis, har ikke de tatt noen risiko.

Ildsjelene er vår tids kamikaze-piloter. Drømmen var å finne mennesker som ville ofre tid og kraft, slik at resten av fellesskapet slapp å delta i den tyngste og mest risikofylte delen av innovasjonsarbeidet.

Men ildsjelenes tid er forbi, tenker jeg. Den varte kanskje fram til dotcom-kollapsen i 2002. Nå har vi kommet over i en ny fase. Visjoner i det fjerne erstattes av konkret etterspørsel her og nå. Oppgaven har dreid fra misjon til produksjon.

Hvilke digitale tjenester kan virksomhetene levere – i forhold til dagens publikum og deres konkrete etterspørsel? Hvordan håndterer de offentlige aktørene konkurransen fra de kommersielle selskapene? Hva tenker ledelsen om framtidas marked?

It’s a jungle out there …

Ressurser

Bilde

Bildet heter Trois couleurs: Film nature, er tatt av ezu og gjengis under en CC lisens.

4 kommentarer »

 1. […] 101/07. Rapport fra grasrota. Topp og bånn – hånd i […]

  Tilbakeping av SK 16/07: Bibliotekreform 2007 « Plinius — søndag, april 22, 2007 @ 11:53 am

 2. […] Rapport fra grasrota […]

  Tilbakeping av P 186/07: Gratis læremidler i VGS « Plinius — fredag, juli 27, 2007 @ 8:02 am

 3. […] Rapport fra grasdrota […]

  Tilbakeping av P 270/07. Bibliotekenes valg: NDLA eller DigLib? « Plinius — tirsdag, november 13, 2007 @ 9:50 am

 4. […] Rapport fra grasrota […]

  Tilbakeping av P 294/07: Kampen om læringsmarkedet « Plinius — onsdag, desember 12, 2007 @ 11:53 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: